Wat is Hedendaagse Schilderkunst? Raoul legt het uit!

Wat is Hedendaagse Schilderkunst? Raoul legt het uit!

Is het je opgevallen hoe kunst tegenwoordig overal lijkt te zijn? Van grote bedrijfscollecties tot particuliere verzamelaars, van kunstbeurzen tot galerie-evenementen, het is geen wonder dat de markt voor hedendaagse schilderkunst booming is! Maar wat is eigentijdse schilderkunst precies en hoe verschilt het van moderne kunst? Laten we op onderzoek uitgaan!

Een korte definitie van hedendaagse schilderkunst
In wezen is hedendaagse schilderkunst een overkoepelende term die alle vormen van beeldende kunst beschrijft die na 1970 zijn ontstaan. Hieronder vallen abstract expressionisme, surrealisme, pop-art, minimalistische kunst, fotorealisme en meer. Het omvat ook een breed scala aan media zoals olieverf, acryl, aquarel, collage en digitale media. De rode draad tussen al deze stijlen en media is dat ze allemaal gemaakt zijn met de bedoeling om emoties of ideeën op een visuele manier uit te drukken

Vergeleken met moderne kunst
In tegenstelling tot de moderne kunst (die ruwweg dateert van 1880 tot 1970) zijn er in de wereld van de hedendaagse schilderkunst geen duidelijke stromingen meer. Natuurlijk zijn er nog steeds globale trends en invloeden die het werk van kunstenaars vandaag de dag vormgeven, maar deze zijn veel vloeiender dan die in eerdere perioden van de geschiedenis. Dit maakt het moeilijk om hedendaagse schilderkunst te definiëren als iets anders dan een samensmelting van verschillende stijlen en media die samenwerken om unieke kunstwerken te creëren.

De rol van sociale evenementen
Een andere factor die sterk heeft bijgedragen aan de bloeiende markt voor hedendaagse kunst is de associatie met sociale/netwerk evenementen zoals galeries en atelierbezoeken. Omdat mensen steeds meer geïnteresseerd raken in het verkennen van nieuwe culturen en in directe contacten met kunstenaars via dergelijke evenementen, zijn ze eerder geneigd te investeren in originele kunstwerken, wat de markt voor hedendaagse schilderkunst verder aanwakkert.

Al met al is het duidelijk dat de hedendaagse schilderkunst de afgelopen decennia tot zijn recht is gekomen nu meer mensen deze vorm van expressie hebben omarmd als onderdeel van hun levensstijl keuzes. Met zoveel verschillende stijlen en mediums die tegenwoordig beschikbaar zijn - om nog maar te zwijgen van de invloed van sociale gebeurtenissen op de industrie - is het geen wonder dat deze markt zo snel groeit! Of je nu op zoek bent naar iets gedurfds en abstracts of iets delicaats en minimalistisch - er is zeker een stuk te vinden dat jou aanspreekt! Dus ga je gang en verken de wondere wereld van de hedendaagse schilderkunst.
Terug naar blog